Sara Arnold Lind är menyplanerare på Middagsfrid, som ingår i Axfoodkoncernen. Inför julen har hon tagit fram årets flexitariska julbordskasse, som innehåller spännande gröna recept vid sidan av traditionella klassiker. Vilken julrätt tror Sara kommer bli årets favorit, och vilken rätt är ett riktigt wildcard?
Sara Arnold Lind är menyplanerare på Middagsfrid, som ingår i Axfoodkoncernen. Inför julen har hon tagit fram årets flexitariska julbordskasse, som innehåller spännande gröna recept vid sidan av traditionella klassiker. Vilken julrätt tror Sara kommer bli årets favorit, och vilken rätt är ett riktigt wildcard?
I årets julbordskasse från Middagsfrid är julskinkan och prinskorven ett minne blott. Istället erbjuds grönare och flexitariska alternativ som ska inspirera till en mer rött kött-fri jul. Bland annat innehåller menyn vegansk paprikamajonnäs, rostad rotselleri, senapsaubergine, cheddarpaj och vegobullar. Men här återfinns också klassiker som lax, Janssons frestelse, rödbetssallad och örtsill.
Sara Arnold Lind är menyplanerare på Middagsfrid, vilket innebär att hon bland annat skriver recept och provlagar de rätter som slutligen landar i kundernas färdigplanerade matkassar.
Sara, vilken rätt från kassen tror du blir årets julbordsfavorit?
– Jag tror att vegobullarna och cheddarpajen kommer vara de största favoriterna. Vegobullarna med smak av hasselnötter är både enkla att laga och enkla att älska. Till och med köttälskare brukar gilla dessa då de har en umamismak från hasselnötterna och den kinesiska sojan. Pajerna i julkassen föregående år har fått väldigt bra betyg och med smak av cheddarost och broccoli blir nog den en höjdare även detta år.
Sara Arnold Lind, menyplanerare
Vilken rätt i årets julbordskasse skulle du säga är det största wildcardet?
– Det är många igenkännande smaker, men om jag ska välja en så är det nog brysselkålsalladen. Brysselkål är en vattendelare, antingen älskar man eller ogillar den. Men jag hoppas att de flesta kommer uppskatta den. Enligt receptet i julkassen ska du steka brysselkålen i honung, istället för att koka den. Därefter blandar du den tillsammans med kalla grönsaker och parmesan. Det måste ju även den mest skeptiska tycka om!
Du som är en riktig gourmet-själ, kan du ge oss ditt bästa tips inför julbordet?
– Mitt bästa julbordstips är att inte göra det så komplicerat, och att förbereda så mycket som det går innan självaste julafton. Se också till att de tunga rätterna får sällskap fräscha sallader och syrliga komponenter såsom picklade grönsaker. Variation mellan rätterna brukar bli bra!